Teknik Ölçüm Cihazları Nelerdir?

Teknik Ölçüm Cihazları Nelerdir?

Ölçüm Cihazları

Endüstriyel sanayide birçok profesyonel makinenin yer aldığını biliyoruz. Bu makineler farklı üretim operasyonlarına göre farklı motorlara ve farklı tezgahlara sahiptir. İş parçasının işlenmesi sürecinde doğru makinelerin ve doğru ekipmanların seçimi yapılır. Daha sonra operasyon için daha elzem seçimleri yapma zamanı başlar. Maddelerin sayısal birçok özelliğini test etmeye yarayan ölçüm aletleri, operasyon için olmazsa olmaz yardımcılardandır. Mühendislik, İnşaat, sağlık hatta eğitim sektöründe dahi görev alan bu ölçme aletleri sağlıklı hesaplar yapmak için titizlikle kullanılır. İşleme süreçlerinde genellikle sapma oranları minimum olan, hata değerleri en aza indirgenmiş test cihazları kullanılır. İhtiyaç alanına göre doğru cihazı bulmak için ölçümü en kaliteli hale getirecek özellikler gözetilmelidir.Ölçüm Cihazları Fiyatları da cihazın kullanım hassasiyetine ve ölçüm hızına bağlıdır. Kullanım konforunu da kapsayan ergonomik özelliklere de elbette seçimlerinizde yer vermeniz gerekmekte.

Ölçüm Teknolojileri

Üretim süreçlerinin planlanan şekilde, hatasız ilerlemesini sağlayan Test araçları Hassas Ölçüm Cihazları olarak bilinmektedir. Kumpaslar, mastarlar, gönyeler, komparatör saatleri, ölçü lokmaları, mikrometreler, çelik metreler, mihengirler, problar gibi ölçüm cihazları olası hata paylarını ayıklayarak ihtiyaç alanına en uygun şekilde kullanılmaktadır.

Ölçüm Cihazları Nelerdir?

İş parçasının proseslerinin kusursuz ilerlemesini sağlamak ya da parçaların amacına uygun şekilde üretildiğini ölçümlemek için kullanılan temel ölçü cihazlarına daha yakından bakalım.

Gönye Çeşitleri

Çok fazla çeşide ayrışan Gönyeler yüzey açılarının ölçülmesinde, merkezleme çalışmalarında, markalamada ya da yüzeylerin dikliğinin ölçülmesinde görev alır. Çeşitli açısal gönyelerin yanı sıra üniversal gönye, şapkalı gönye, çelik gönye gibi seçenekler de bulunur. Üniversal gönyeler gönye özellikli bir cetvelden oluşur; şapkalı gönyeler başlığı olan bir gönye çeşididir; açı gönyeleri ise açıların ölçülmesi ve açısal boşlukların çizilmesinde görev alır. Sertleştirilmiş çelikten oluşan gönye çeşidi ise çok hassas yapıda olup genellikle kalite kontrol birimleri tarafından kullanılır. Sertleştirilmiş çelik gönyelerle tezgâh ve pleyt kontrolü yapılmaktadır.

Komparatör Çeşitleri

Komparatörler Ölçü Saati olarak da adlandırılır. Geometrik ölçüm farklarının ve neredeyse mikronluk birimlerin ölçülmesinde görev alan komparatörler üretim atölyelerin ve üretim merkezlerinin vazgeçilmez elemanlarındandır. En küçük uzunluk birimlerinin bile farkını ölçebilen bu saatler kaldıraç prensibiyle çalışır. Ölçülen sayısal değeri büyüterek hata paylarını ve sapmaları ayıklayanKomparatör Saatleri, balans değerini tam olarak verir. Ölçümde kolaylık sağlayan uzatma çubuğuna, bağlantı aparatlarına ya da ayaklıklara sahip olan farklı komparatör modelleri de bulunmaktadır.

Kumpaslar

Mikronluk hassasiyette ölçüm yapan Kumpaslar olduğu gibi hassas olmayan, kaba ölçümler yapan kumpas çeşitleri de mevcuttur. Değerlerin kabaca ölçülmesinde kullanılan çap ölçüm kumpaslarıyla operasyonlarda iç ve dış çap ölçümü yapılmaktadır. Çap ve ölçü taşıma kumpas çeşitleri çelik bir cetvel ile kullanılır. Mikrometrelik hassasiyetlerde ölçüm yapan verniyeli kumpaslar ise çok fazla seçeneğe sahiptir. Genellikle milimetrik bir cetvel ile mikron değerlerinin okunabildiği bir verniyeden oluşan bu kumpaslar bazen kesirli değerleri de üzerinde bulundurabilir.

Mastarlar

Genellikle seri üretimlerde oldukça önemli bir yere sahip olan Mastarlar işlenen parçanın istenilen boyuta sahip olup olmadığını kontrol etmeye yarar. Parçanın istenilen ölçüye uygunluğunu hassas şekilde kontrol eden mastarlar parçanın tam ölçüsünün vermez; parçanın üretilmek istenen referans aralığında olup olmadığını kontrol eder. Mastarlar, iş parçaların uzunluklarını, çaplarını ya da kalınlıklarını ölçmek için elektrikli, optik, göstergeli, çatal mastarlar gibi çeşitlere ayrılırlar.

Mikrometreler

0,01 milimetrelik değerlerin okunabildiği aralıklara sahip olan Mikrometreler, elektronik ya da mekanik olarak farklı çeşitlerde karşımıza çıkar. Sabit bir somun içerisinde hareket eden hassas vidalı bir milden oluşan mikrometreler ile silindirik iş parçalarının çapları ya da düz parçaların kalınlıkları ölçülebilir. Mikrometreler inç ya da metrik birimlere sahiptir. Kumpasa göre daha hassas ölçümler yapar.

Problar

Ortam koşullarına göre tepki verebilen Problar, özellikle talaşlı imalatta bir bileşenle temas ettiğinde tepki veren metal bir çubuğa sahip cihazlardır. Hassas ölçümler yapan problar genellikle üretim süreci boyunca tekrar tekrar geometrik veriler sunar. Proses boyunca bileşenlerin ideal limit değerlerinde kalmasına yardımcı olmaktadır.

Mihengirler

Pergel, cetvel ya da anahtarlar gibi el aletlerinden biri olan Mihengirler iki nokta arasındaki yükseklik farkını ölçmede kullanılır. Genellikle dijital bir göstergesi bulunur. Üzerinde sabit bir kumpasa sahip olan mihengirler çoğunlukla kontrol ve markalama prosesslerinde kullanılır.

Siz de yukarıda bahsi geçen cihazlar sayesinde yüksek hassasiyette saptamalar yapabilirsiniz. Rn çok tercih edilen mikrometreler, kumpaslar, mihengirler, problar, komparatör saatleri ile test ve optik ölçüm ekipmanları İhya Market adresinde sizleri bekliyor.

Bloga dön