Matkap Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Matkap Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Matkap Çeşitleri

Matkaplar, delmede, mevcut olan deliği genişletmede, profesyonel ya da amatör bütün yapı işlerinde hatta hobi çalışmalarında elimizin altına olan önemli aletlerden. Delme konusunda vida, rondela, pul, mücevher taşı gibi maddelerin iş parçasına kusursuz şekilde oturmasından sorumlu. Deliği genişletmek, keskin kenarları optimize etmek için yapılan havşalama operasyonlarında da yine matkaplardan yardım alınmakta. Piyasada darbeli, darbesiz, elektrikli ya da akülü matkap olmak üzere birçok çeşit yer almakta. İhtiyaca göre farklı seçeneklerde karşımıza çıkan bu matkap çeşitleri seçimlerimizi bazen zora sokar. Bu durumlarda bazı temel bilgilere sahip olmak teknik hırdavat alışverişlerimizde bize oldukça yardımcı olacaktır.

Darbeli Matkaplar, genellikle profesyonel işler için biçilmiş kaftandır. İleri ve geri hareketler yaparak delme işlemlerinizi en kolay hale getiren bu matkaplar, adından anlaşılabileceği gibi işlenen malzemeye çeşitli darbeler uygular. Metal, kalın ahşap ya da kalın beton malzemede çokça tercih edilmektedir. İhtiyaç duyulan operasyonlar için farklı watt değerlerine sahip olan darbeli matkapları tercih edebilirsiniz.

Darbesiz Matkaplar, sadece dönme işlemiyle delik delmeden sorumludur. İşlenen malzemeye baskı ya da darbe uygulamaz. Çoğunlukla yaşam alanlarında basit vidalama işlemleri için tercih edilmektedir. Yine de yüksek devirli bir darbesiz matkap alarak basit metal ve beton delme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Akülü Matkaplar, ise bizlere teknolojinin son hediyesi diyebiliriz. Kablo karmaşası ya da priz arama derdinden bizleri azat eden bu matkaplar pratik ve kolay bir kullanım sağlar. Elektriğin kesildiği durumlarda ve sigortanın kapalı bulunduğu elektrik sistemi tamiratlarında akülü matkaplardan çokça yararlanılmaktadır. Akü takibi yapmak istemeyenler için kablolu matkaplar da hala popüler bir seçenektir.

Matkap Uçları

Beton, ahşap ya da metal matkap uçları olarak 3 çeşide ayrılan matkap uçları ihtiyaca göre faklı ebatlarda ve materyallerde satışa çıkar. Genellikle marangozların kullandığı Ahşap Matkap Uçları, mdf, sunta gibi tahta materyallerin kusursuz delinmesinden sorumludur. Darbeli matkaplarla kullanılan Beton Matkap Uçları ise genellikle duvar delmede kullanılır. Tok yapılı tuğla ya da betonu delmek için kullanılan bu matkap uçları, delinen yüzey eğer delikli bir dokuya sahipse darbesiz matkaplarla kullanılabilir. Metal matkap uçları ise daha profesyonel torna ve tesviye süreçleri içerisinde kullanılmaktadır. Çoğunlukla taşlanmış uçlara sahip olan metal matkap uçları, alüminyum, bakır, çinko, pirinç, gibi materyalleri delmeye yarar. Daha tok ve sert metallerde ya da döküm materyallerde elmas matkap uçları kullanılır. Karbon ve metallerin bileşiği olarak imal edilen elmas uçlar, sert metallerde hatta çeliklerde bile sağlıklı delme işlemlerine imza atar.

Matkap Ucu Fiyatları

Delme operasyonlarınızı en kaliteli hale getiren matkap uçları için İhya Market’in zengin ürün yelpazesine göz atabilirsiniz. Teknik Hırdavat alışveriş sürecinizi en pratik ve en kolay hale getiren İhya Market’te endüstriyel üretim süreçlerinini karşılayan lider firmaların nitelikli matkap uçlarını uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

Bloga dön